Technical debt? Wat is dat?

Tijdens de bouw of het onderhoud van een app of website komt het in de praktijk voor dat er keuzes gemaakt moeten worden om wat meer tempo te maken. Door deze keuzes ontstaat een 'schuld', of anders gezegd: Een 'technische schuld'.

Vergelijk het met een creditcard. U ziet een mooie kans om te investeren, maar hebt even het geld niet. Door te sparen verliest u een buitenkans, dus u besluit de aankoop te betalen met uw creditcard. U betaalt rente totdat de betaling is afgelost.

In het geval van technical debt gebeurt hetzelfde: U wilt uw app even snel uitbreiden met een aanpassing, maar heeft even de tijd of het geld niet voor een structurele oplossing. U gaat voor een snelle aanpassing. De aanpassing is gedaan, maar heeft consequenties, er gaat bijvoorbeeld meer tijd zitten in het onderhoud of in toekomstige aanpassingen. Die consequenties zijn in dit geval de rente.

Wat is er dan zo erg aan?

Technical debt creëren kan een slimme zet zijn. Denk aan een snelle aanpassing waardoor uw omzet direct groeit. Maar het is wel iets om in de gaten te houden. Vergelijk het met de creditcard: Zolang u niet meer rente gaat betalen dan wat er binnen komt is er niks aan de hand. Zo gaat het ook met technical debt. De situaties die kunnen ontstaan:

  • Aanpassingen worden steeds duurder totdat de 'schuld' (deels) wordt 'afgelost'
  • Er komen steeds meer problemen aan het licht die opgelost moeten worden.
  • Elke aanpassing lijkt een ander probleem te introduceren
  • Uw ontwikkelaar begint te mopperen, adviseert om alles opnieuw op te bouwen of verlaat het project

Advies

Vraag na bij uw ontwikkelaar welke strategie er aangehouden wordt wat betreft technical debt.